Activiteiten 2015

Zondag 18 januari 2015.

De schola zingt in Bejaardencentrum “De Volckaert” te Dongen, Om10.00 uur.

Introitus: ‘Omnis terra adoret te’;
Kyrie XVI;
Gloria VII;
Tussenzang: ‘Alleluia, Laudate Deum’;
Acclamatie: ‘U komt de lof toe’;
Credo: III;
Acclamatie: ‘Heer onze God, wij bidden U’;
Offertorium: ‘Jubilate Deo, universa terra’;
Sanctus: XVI;
Agnus Dei: XVI;
Communio: ‘Dicit Dominus’  of ‘Dicit Andreas’;Slotzang: ‘De geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt’ (GVL 419);

Zondag 15 maart 2015.

De schola zingt in de Basiliek Sint Jan, Oosterhout, om 10.00 uur.
4e zondag van de vasten ‘Laetare’.

Introitus: ‘Laetare’;
Kyrie C;
Tussenzang: Graduale ‘Laetatus sum’;
Credo I;
Offertorium: ‘Laudate Dominum’;
Sanctus;
Agnus Dei;
Communio: ‘Jerusalem’;
Slotzang: ‘Attende Domine’.

Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag 1,2, en 3 april.

De schola zingt deze drie dagen de ‘Donkere Metten’.

Woensdag 1 april om 21.00 uur – de ‘Donkere Metten’ van Witte Donderdag.

Donderdag 2 april om 21.00 uur – de ‘Donkere Metten’ van Goede Vrijdag.
Vrijdag 3 april om 21.00 uur – de ‘Donkere Metten van Stille Zaterdag.

Plaats: Sint-Jansbasiliek, Markt te Oosterhout – toegang vrij.

meer info: www.thomasoosterhout.nl

Gregoriaans Festival Watou 17 en 18 mei 2015.

Zaterdag 17 mei 2015.

We vertrokken om 8.30 uur vanaf het Effent College. Het weer werkte niet zo goed mee, grijs en een lichte motregen. Verder verliep de reis voorspoedig. Rond  11.00 uur maakten we een korte koffiestop bij het wegrestaurant Van der Valk in Nazareth. Op het buitenterras was het te vochtig en binnen lekker warm. Een uur later waren we precies op schema in West Vleteren waar de lunch werd gebruikt. Een uurtje later kwamen we aan in Poperinge. Hier werd ingecheckt in de gereserveerde hotels. Na een korte rustpauze begon de repetitie in de Sint Bertinuskerk. De repetitie verliep goed .Al met al hadden we toch het geplande uur nodig om alles door te nemen.  Na de repetitie volgde om 16.00 uur een bezoek aan het Hopmuseum aan het Bertenplein 7-9. We werden rondgeleid door een enthousiaste medewerker, die het hele proces van de verbouw en verwerking van hop uitvoering vertelde. Vroeger was de verbouw van hop een belangrijke inkomstenbron voor de streek rond Poperinge. Nu is de productie sterk gedaald. Door mechanisatie en automatisering is de werkgelegenheid in die sector gering. De goede man heeft ons bijna anderhalf uur bezig gehouden. Tot onze verrassing hoorde bij een bezoek aan het museum ook een proeverij van het plaatselijke bier “Hommel”. We hebben het ons goed laten smaken. Het was 18.30 uur toen we vertrokken naar hotel “De Kring” voor het diner. Net als in 2012, toen we er op onze dagreis naar Watou de luch hebben gebruikt, was het diner goed verzorgd. Na het diner had iedereen nog gelegenheid om wat te rusten of Poperinge te bekijken.

Zondag 18 mei 2015.

Het weer was vergeleken met gisteren prima. De zon scheen alleen stond er nog een fris windje. Het ontbijt was om 8.45 uur in hotel “De Kring”. Het was weer perfect verzorgd, zoals we dat al gewend waren. We hadden ook een lange dag voor de boeg. Die begon met het inzingen in de Bertinuskerk. Jan van den Bosch had voor de kerkgangers een keurig boekje verzorgd, dat door de deken die de mis verzorgde erg op prijs werd gesteld. De viering verliep soepel en stemmig. Na de mis hebben we de koffers naar de auto’s gebracht en koffie gedronken op de markt bij hotel “Amfora”. Rond 12.30 uur vertrokken we richting Watou. Omdat in het hopmuseum op de typische groeiwijze van de hop was gewezen, zagen we op enkele plaatsen de hop staan. In Watou was het al druk en het was even zoeken op een plaatsje voor de auto te zoeken. Het was de laatste dag van het festival, dat van 8 tm 17 mei duurde. We zijn op tijd de kerk binnen gegaan en hadden over het algemeen een goede zitplaats. Voor de mensen die achter de zuilen zaten was dit jaar een TV-scherm geplaatst zodat ze niets misten. Bij de aankondiging werd al meegedeeld dat het aantal dames-schola’s en ensembles sterk is toegenomen. Dat was te merken aan de vierde auditie, die wij bijwoonde. Van de vijf presentatie’s  waren drie dames-schola’s (Tsjechië, Estland en Belgie) één kinderkoor (Korea) en één mannenschola (Estland).

Ondanks dat de meeste leden van onze schola liever mannenschola’s horen, hebben we toch kunnen genieten van prima verzorgde zang. Na de voorstelling zijn we vertrokken naar Ieper. Omdat iedere auto op eigen gelegenheid reed, was afgesproken dat we elkaar op de markt bij de snackbar “’t Kattekwaad” zouden zien om gezamenlijk een snack te eten. Om 19.30 verzamelden we bij de Menenpoort. Gelukkig lag de poort op nog geen honderd meter van de markt. We hebben op de stadswal bij de poort nog even kunnen repeteren. Om 20.00 begon de plechtigheid. Het was een flinke herrie onder de poort waar we stonden te wachten tot de plechtigheid begon. Er waren een groot aantal Engelsen en Canadezen, die een krans zouden leggen. Ze stonden naast ons in de poort. Precies om 20.00 uur vroeg een medewerker van de organisatie met stentorstem in keurig Engels om stilte. Hij hield een korte inleiding en vervolgens bliezen drie trompettisten de Last Post. Daarna werden de kransen gelegd en tijdens het leggen van de kransen zongen wij “Media Vita”. De uitvoering was heel geslaagd en werd door de organisatie zeer op prijsgesteld. Ze hadden nog nooit een gregoriaanse schola in de poort horen zingen, maar vonden het zeker voor herhaling vatbaar.

Na de plechtigheid waren we onder de poort aardig afgekoeld en hebben we op de markt nog moeten zoeken om een plaatsje te vinden om koffie te drinken.  Op terassen was het te koud en binnen was er geen plaats. Gelukkig vonden we een verwarmd terras bij restaurant “De Kollebloeme”, markt 24. Het kopje koffie smaakte heel goed na de uitvoering in de wind onder de poort. Hierna vertrokken de op eigen gelegenheid naar huis. De meesten zullen rond 11.00 uur weer thuis zijn geweest. 

Een reis naar Santiago de Compostela ?

Santiago de Compostela, liefde op het eerste gehoor!

Het is ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw! Voor het eerst hoor ik de naam: Santiago de Compostela. 
Spreek haar eens langzaam uit: S a n t i a g o  d e  C o m p o s t e l a…. een naam die klinkt als een klok, zo mooi,  zo vol melodie, zo vol uitnodiging om er meer van te willen weten. De ieuwsgierigheid is gewekt, liefde op het eerste gehoor! Ik ontdek dat Santiago de Compostela in Spanje ligt, dat er in de loop der eeuwen – sinds 900 – miljoenen pelgrims naar toe gegaan zijn, omdat daar – zo dicht bij het graf van Jacobus de Meerdere – Gods hand de aarde raakt! Het verlangen om te gaan is geboren. Van die oneindige stroom pelgrims wil ik er één zijn! Intussen lees ik boeken en verzamel alle informatie die ik maar vinden kan. Vijfentwintig jaar later zet ik de eerste stap! Drie maanden onderweg en ontmoet in het voorbijgaan prachtige mensen. Ik loop over van verhalen, te veel om in woorden te vangen.  

1 april 2000 – Dum Pater Familias 
Ik vertrek vanuit de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Een ontroerende bijeenkomst in de intieme kapel van de abdij met familie en vrienden. Pater Nico Wesselingh geeft me de pelgrimszegen en zingt op het eind het aloude pelgrimlied: Dum Pater Familias. Het lied is opgetekend in de Codex Calixtinus /Liber Jacobi (rond 1135). Uit het refrein blijkt hoe internationaal de pelgrimstocht in die tijd al moet zijn geweest: Herru Sanctiagu, Grot Sanctiagu, E ultreia, E sus eia, Deus aja nos (Heer Jacobus, Grote Jacobus, en steeds verder, als maar verder, God help ons !) Trekkend door de velden zingen groepen pelgrims dit lied op weg naar Jacobus.
En ik? Ik kom er aan! Op het plein voor de abdij zeg ik ieder die me dierbaar is goededag, een kleine aarzeling, de poort door en dan op weg…..

1 juli 2000 – Himno al Apóstol Santiago
In de vroege morgen zie ik vanaf de Monte de Gozo (de Berg van de Vreugde!) de kathedraal van Santiago de Compostela liggen. Gaandeweg is de overtuiging gegroeid dat het om de weg gaat en niet om het doel! Wat zal ik ze missen; de mensen die me ontvangen hebben – ik heb ze gekend, even maar, en ben weer verder gegaan -, de pelgrims onderweg, die dierbare vrienden zijn geworden. Wat zal ik het allemaal missen; de verzonken dorpen, de Riogga en de prachtige kathedralen. Tussen vreugde en heimwee, tranen van geluk! De kathedraal zit barstens vol als om half twaalf de pelgrimsmis begint. Vol vertwijfeling; hoe moet dat nu morgen? Onder het Alziend Oog zwaait op het einde van de dienst de botafumeiro (het reusachtige wierookvat) tot aan de nok van de zijbeuken, alsof het bij elke beweging zeggen wil: pelgrim ben je, pelgrim voor eeuwig. Een zuster zingt met kristallen stem de Himno al Apóstol Santiago: ¡Gloria a Santiago, patron insigne! Gratos, tus hijos, hoy te bendicen. Theatraal ondersteund door een krachtige orgelpartij! De Spanjaarden weten wat emotie is!

En je gaat voorbij, de mensen, dorp na dorp. De poorten door, de smalle straten langs. Je gaat voorbij, de donkere nacht met vallende sterren, de rijzende zon van de nieuwe dag. Eindeloos door, eeuwenlang, poort na poort de Camino af, want Jacobus wacht. Je gaat voorbij, door die ene poort, na zeventig jaar – soms meer, soms minder – maar je gaat er door, die ene poort voorbij! Pórtico de la Gloria. Goddank! Welgekomen kind, welkom in het volle licht, eindelijk thuis: de mensen voorbij!

Santiago laat me niet meer los. In 2004 loop ik nog een keer, nu samen met Henk Kuppens, de Camino Frances vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port, geef tientallen lezingen waarin ik mijn verhaal vertel, ben reisleider voor de VNB tijdens reizen naar Santiago, Fatima en Lourdes.
En nu, in mei 2015 – samen met Henk – als reisleider twaalf dagen met u op stap. Wandel en verwonder! Samen onderweg om veilig thuis te komen!  

Walther Halters, 28 oktober 2014

Elke kip is nog geen Santiago-kip.

Veel meer dan bij andere pelgrimsoorden gaat het bij Santiago de Compostela, waar het graf is van de apostel Jacobus de Meerdere, om de weg zelf. Om het vurige verlangen die weg te gaan. De stap die je zet, wordt stap die je achterlaat. Nooit meer opnieuw, nooit meer dezelfde! De weg die je gaat ligt voor je, vol vertrouwen, godweet waarheen, de mensen voorbij….! Een weg bezaaid met sterren, ontelbare ‘verhalen van toen´ waar de Middeleeuwer heilig in geloofde! Neem nu het wonderbaarlijke verhaal van de kippen in de kerk van Santo Domingo de la Calzada. Ze zitten er nog steeds, al achthonderd jaar lang. Natuurlijk zijn ze in de loop der eeuwen regelmatig vervangen, want ook kippen hebben het eeuwige leven niet. Maar ze zitten er, in een prachtige kooi! De kippen vertellen ons de geschiedenis van een jonge Duitse pelgrim die vanwege een vermeende diefstal van een zilveren beker onschuldig werd opgehangen en door zijn ouders na hun bezoek aan de apostel Jacobus in Santiago de Compostela, op de terugweg nog levend aan de galg gevonden werd. ´Als hij leeft`, sprak de rechter die hem veroordeeld had en nu aan de rijke maaltijd zat, ´dan leeft deze gebraden kip ook!`

En zie, het wonder geschiedde! De kip begon te leven, de veren kwamen er weer aan en vloog door het open raam naar buiten….. als dank voor hun pelgrimage naar Compostela had Jacobus de jongeman, terwijl zijn ouders onderweg waren, een beetje opgetild. De strop zat zodoende niet al te strak om zijn nek zat en kon hij nog ademen…. En daarom bezoeken we tijdens onze reis in Santo Domingo de la Calzada de kerk met de kippen, waar ook het prachtige praalgraf van Santo Domingo (Heilige Dominicus) te bewonderen is.

Heeft U belangstelling gekregen ?

Er is in mei 2015 een 12-daagse belevingsreis Santiago de Compostela en over Lourdes terug

Wandel en verwonder! Beleef en proef de weg naar Santiago. Maar ook voor niet-wandelaars is het meer dan de moeite waard om mee te gaan! Voor hen is er een aangepast programma. Twaalf dagen in totaal van zondag 3 mei 2015 tot en met donderdag 14 mei 2015. Een uitdagende reis en een onvergetelijke ervaring onder leiding van twee ervaren pelgrims die de Camino meerdere malen gelopen hebben. 
De VNB organiseert deze reis voor ons. Klik op ‘Lees verder’ en je vindt op de site van de VNB alle informatie en natuurlijk ook de mogelijkheid om in te schrijven voor de reis. Samen onderweg om veilig thuis te komen!  

Zondag 7 juni 2015.

De schola zingt in het klooster Sint Catharinadal, Oosterhout om 9.00 uur.

Introitus: ‘Cibavit eos’;
Kyrie VIII (de angelis);
Gloria VIII;
Graduale ‘Oculi omnium’;
Alleluia: ‘Caro meo’ gevolgd door:
Sequentia: ‘Lauda Sion’;
Acclamatie: ‘U komt de lof toe’;
Credo III;
Acclamatie bij de voorbeden: ‘Heer onze God, wij bidden U’;
Offertorium: ‘Sanctificavit’;
Sanctus VIII;
Acclamatie na de consecratie: ‘Als wij dan eten van dit brood’;
Pater Noster;
Agnus Dei VIII;
Communio: ‘Qui manducat’;
Slotzang: ‘Het lied van het brood’.

Woensdag 22 juli 2015.

Uitvaart in de Wilibrorduskerk, Teteringen om 10.30 uur

Introitus: ‘Requiem aeternam
Kyrie: Missam pro defunctis
Tractus: ‘Absolve
Sequentia: ‘Dies irae
Offertorium: ‘Domine Iesu Christe’
Sanctus: Missam pro defunctis
Benedictus: Missam pro defunctis
Agnus Dei: Missam pro defunctis
Communio: ‘Lux aeterna
Libera me
Salve Regina
In Paradisum‘.

Zondag 30 augustus 2015.

De schola zingt in de Basiliek Sint Jan, Oosterhout om 10,00 uur
22e zondag door het jaar ‘Miserere mihi’.

Introitus: ‘Miserere mihi’
Kyrie: XI (orbis factor)
Gloria: XI
Alleluia: ‘Cantate Domino canticum novum
Acclamatie na Evangelie: ‘Zo spreekt de Heer, Heer Jesus wij danken U‘ 
Credo: I
Acclamatie bij de voorbeden: ‘Heer onze God, wij bidden U
Offertorium: ‘Domine, auxilium meum
Sanctus: XVIII
Agnus Dei: XVIII
Communio: ‘Domine, memorabor
Slotzang: ‘Vernieuw Gij mij o eeuwig licht

Donderdag 10 september 2015.

Overdracht Benedictijner archief.

Op donderdag 10 september 2015 is de formele overdracht plaats van het archief van deSt. Paulusabdij aan het Regionaal Streekarchief Tilburg. Sinds 2006 woont de St. Pauluscommuniteit in het Missiehuis in Teteringen. Aanvankelijk verhuisde het archief mee maar het krijgt nu een nieuwe bestemming.

Het programma van deze overdracht is als volgt:

14.00 – 14.30  Ontvangst met koffie/thee
14.30 – 14.40  Welkomswoord door abt Rien van den Heuvel|
14.40 – 14.55   De Schola Cantorum Oosterhout
–  Veni Creator Spiritus
–  Alleluia; laeta dies
–  Rorate caeli desuper
–  Ave Maria
–  Media vita|
14.55 – 15.30  Geschiedenis van de Paulusabdij door de historicus dr. Cock Gorisse
15.30 – 15.45   De Schola Cantorum Oosterhout
–  Alleluia; Pasca nostrum
–  Jubilate Deo omnis terra
–  Amen dico vobis
–  Te deum laudamus
15.45 – 16.00    Formele overdracht door wethouder Jan Peters, gemeentearchivaris Yvonne  Wellings en abt Rien van den Heuvel.
16.00 – 17.00    Afsluiting met drankje/hapje

Zaterdag 19 september 2015; Zondag 20 september 2015.

De Schola zingt zaterdag 19 september om 16.30 uur in Oosterheem en om 18.00 uur in de Doelen.

Hetzelfde programma zingt de Schola zondag 20 september om 9.00 uur in de Boskapel bij camping de Katjeskelder.
25e zondag door het jaar;

Introitus: Salus populi; 
Kyrie VIIIe mis;
Gloria VIIIe mis;
Tussenzang: Alleluia, Confitemini Domino;
Acclamatie na het evangelie: U komt de lof toe;
Credo: III;
Offertorium: In te speravi;
Acclamatie bij voorbeden: Heer onze God, wij bidden U;
Sanctus XVIIIe mis;
Acclamatie na de consecratie: Als wij dan eten van dit brood;
Onze Vader;
Agnus Dei XVIIIe mis;
Communio: Tu mandasti;
Slotzang: Gedenken wij dankbaar en  Wij groeten U, o koningin;

Zaterdag 24 september.

Herdenking Poolse gevallen strijders 1944.

Zaterdag 24 september herdenken we op de begraafplaats aan de Veerseweg de Poolse strijders, die in september 1944 Oosterhout hebben bevrijd. 

10.14 uur is een “muzikale entree” door de Harmonie Vereniging Oosterhout, de Schola Cantorum Oosterhout (met Requiem en Media Vita), een Pools klein Orkest en een Poolse Erewacht.

10.30 uur Het Officiële programma.

     Ontsteken van het vuur.
     Rede Burgemeester Huisman.
     Rede Ambassadeur Polen; 
     Zegening van de graven (Schola zingt Absolve);
     Eresaluut;
     Bloemen/kranslegging (Harmonie + Schola: ‘Blijf mij nabij’);
     Gedicht door een scholier van de Rubenshof (die de 30 graven heeft geadopteerd);
     Dodenappel (m.m.v. de Harmonie en de Schola: ‘In Paradisum’);
     Een Poolse Last Post + 2 minuten Stilte;
     De volksliederen: Nederland en Polen.
     Sluiting en daarna Koffie aangeboden door de Gemeente.

Woensdag 18 december 2015.

De Schola zingt tijdens de kerstviering van de KBO in Oosterhout.

De viering begint met twee kerstliederen:
Midden in de winternacht (Gezangen voor liturgie GVL 497);
Wij komen tezamen (GVL 556);

Intredezang: ‘Dominus dixit‘;
Tussenzang: ‘Nato canunt omnia‘;
Offertorium: ‘Puer natus est‘;
Na de geloofsbelijdenis: De herdertjes lagen bij nachte‘ (GVL 422);
Na de vredeswens: ‘Verbum Patris‘;
Agnus Dei IV;
Communio: Psalm 121 ‘Laetatus sum‘;
Magnificat‘;
Slotlied: ‘Er is een kindeke geboren op aard (GVL 439).

Zondag 20 december 2015.

4e zondag van de Advent.
De Schola zingt in de Anthoniuskathedraal in Breda

Introitus: ‘Rorate caeli‘;
Kyrie XVII;
Eerste tussenzang: Psalm 121 ‘Laetatus sum”;
Tweede tussenzang: ‘Alleluia, Veni Domini‘; 
Acclamatie na het Evangelie: ‘Zo spreekt de Heer‘;
Credo III;
Acclamatie voorbeden: ‘Toon ons, Heer, Uw barmhartigheid‘;
Offertorium: ‘Ave Maria‘;
Sanctus XVII;
Acclamatie consecratie: ‘Als wij dan eten van dit brood ;
Onze Vader;
Agnus Dei XVII;
Communio: ‘Ecce virgo‘;
Rorate caeli‘;
Slotzang: ‘Nu daagt het in het Oosten‘.